Bezienswaardigheden Madrid

Madrid is op dit moment de hoofdstad van Spanje. Dit is niet altijd zo geweest. Toledo is een lange tijd de hoofdstad van dit land geweest. Om precies te zijn tot 1561. Deze stad ligt ongeveer 70 kilometer van Madrid.

De hoofdstad van Spanje telt verschillende bezienswaardigheden. Hier is écht van alles te doen. Ga je op vakantie naar Madrid? En wil je leuke bezienswaardigheden bezoeken? Dat kun je dit blog-bericht lezen.

Real Madrid

Voetbalwedstrijd Real Madrid

 

Real Madrid is dé voetbalclub uit Madrid. Het is met afstand de succesvolste voetbalclub uit Spanje. Hun grootste concurrent? FC Barcelona! Ben je op vakantie in Madrid? En hou je van voetbal? Dan moet je zeker een wedstrijd bezoeken van deze topclub.

Thuiswedstrijden spelen ze in het stadion ‘Estadio Santiago Bernabéu’. De ‘naam’ van dit stadion, is er niet voor niks. Dit was namelijk een belangrijke coach is de succesvolste jaren van deze club.

De club is ooit opgericht door de toenmalig koning. Wanneer de club is opgericht? Op 6 maart 1902. In het stadion van Real Madrid kunnen 81.044 toeschouwers. Het werd gebouwd in 1944.

Daarmee is het al een oud stadion. Het is al verschillende keren gerenoveerd. De laatste keer? Dat was in 2005! De sterspeler op dit moment? Karim Benzema! Wil je naar een wedstrijd van deze topclub? Dan zal je een kaartje moeten kopen. Wat je hiervoor betaalt? Dat is afhankelijk van de wedstrijd en de plaats in het stadion.

Wil je ‘dichtbij’ het veld zitten? Dan ben je relatief duur uit. Wil je op de bovenste rij zitten? Dan betaal je een stuk minder.

Wat je gemiddeld voor een kaartje betaalt? Is lastig te zeggen. Verschillende Nederlandse bedrijven bieden zogenaamde ‘voetbalreizen’ aan. Je krijgt dan vlucht + hotel + kaartje. Wat je hiervoor betaalt?  Minimaal 350 euro per persoon.

Wil je naar een wedstrijd van deze club? Dan zal je hier flink voor moeten betalen. Ga je toch? Dan is het waarschijnlijk een onvergetelijke ervaring. Wil je FC Barcelona tegen Real Madrid? Dan ben je een stuk duurder uit. Deze wedstrijd wordt ook wel ‘El clasico’ genoemd.

Dit zijn namelijk de twee ‘grootste’ clubs van Spanje. Beide teams hebben een ‘rijk’ verleden. Beide hebben ze al tientallen keren landskampioen gewonnen en allebei een aantal keer de Champions League. Welk team het vaakst de Champions League heeft gewonnen? Dat is Real Madrid.

Dit team heeft deze prijs al 13 keer gewonnen

Palacio Real Madrid 

Palacio Real Madrid betekent in het Nederlands ‘Koninklijk Paleis van Madrid’. Op dit moment werkt de koning hier.  Dit paleis is ruim 135.000 m2, en het gebouw heeft méér dan 3400 kamer. Hiermee is het het grootste paleis ter wereld.

Voordat de koning in dit gebouw ging werken, werkte hij in de alcázar. Deze ‘alcázar’ is afgebrand op kerstavond. Het gevolg? De koninklijke familie was op kerstavond dakloos. De toenmalige koning was Filips V. Hij gaf opdracht om een nieuw paleis te bouwen. Waar dit paleis gebouwd werd? Precies op dezelfde plek.

Het paleis is bijna volledig van staan. In 1755 was dit paleis af. Koning Karel III was de eerste bewoner. Hij trok in 1764 in dit paleis. De architect van dit paleis? Dat is Sacchetti. 

Dit was toen een ‘bekende’ architect. Vandaar dat hij deze opdracht kreeg.

Ondanks dat dit het ‘werk kasteel’ van de koning is, kun je het wel bezoeken. Hiervoor moet je wel een kaartje kopen. Kaartje kun je online kopen. Wil je dit niet? Dan kun je het altijd bij het paleis kopen.

Wat wij aanraden? Kaartjes online kopen. Waarom? Omdat je dan in een mindere lange rij staat. De prijzen van de kaartjes zijn verschillende. Ben je ouder dan 65 jaar? Dan krijg je ‘seniorenkorting’. Kinderen die jonger zijn dan vijf mogen gratis mee naar binnen.

De openingstijden verschillen per seizoen. In de wintermaanden is het paleis open van 10:00 tot 18:00. In de zomermaanden van 10:00 tot 20:00.

Het paleis is elke dag te bezoeken. Op feestdagen kunnen de tijden afwijken. Wil je hier mee over weten? Dan kun je het best contact opnemen met hen.

Wacht je voor de ingang van dit paleis? Dan kun je het fantastische gebouw zien. Het gebouw is gebouwd in 1745, daarmee is het al honderden jaren oud. Toch, ziet het er nog fantastisch uit.

Ben je in de buurt van Madrid? Dan is het bezoeken van deze bezienswaardigheid, zeker een aanrader. 

rondleiding Real Madrid

Rondleiding door Bernabéu

 

Stadion ‘Bernabéu’ is de thuisbasis van Real Madrid. Dit stadion werd gebouwd in 1944. Hiermee is het al redelijk oud. Er is al verschillende keren verbouwd. Ben je voetbalfan? En in Madrid? Dan is een rondleiding leuk om te doen.

Wil je een rondleiding? Dan heb je een ticket nodig! Deze kun je ter plekke en online kopen. Wat wij aanraden? Tickets online kopen! Hierdoor sta je niet in de rij, daardoor kun je sneller door lopen.

Het is mogelijk om zelfstandig door dit stadion te lopen, ook kan het met gids. Een gids valt wel aan te raden. Waarom? Omdat deze ‘gids’ meer kan vertellen over deze voetbalclub. En laten we eerlijk zijn, deze club heeft een rijke historie!

Tijdens de rondleiding krijg je verschillende dingen te zien. Voorbeelden hiervan? De kleedkamer, het voetbalstadion, de spelerstunnel, de spelersbank en de prijzen. Waar de rondleiding eindigt? In de Souvenirshop van Real Madrid! Hier kun je verschillende souvenirs kopen.

Vind je voetbal fantastisch? En ben je in de buurt van Real Madrid? Dan mag je een rondleiding niet missen.

Tickets zijn te bestellen vanaf 15 euro per persoon. Kinderen tussen de 4 en 12 betalen minder voor een kaartje. Deze kosten namelijk 12 euro per persoon.

Ben je naar de rondleiding enthousiast geworden? Dan kun je een wedstrijd bezoeken van deze club. Dan ben je wel een stuk duurder uit dan 15 euro. Hoeveel een kaartje precies kost? Dat is afhankelijk van de wedstrijd waar je naartoe gaat en dit zitplaats in het stadion. Je bent al gauw een paar honderd euro kwijt. Goedkoop, is het dus niet. 

 

Plaza Mayor in Madrid Spanje

Plaza Mayor

Het ‘Plaza Mayor’ is een bekend plein in het centrum van Madrid. De bouwwerkzaamheden zijn gestart in 1617.  Om en nabij dit plein vind je verschillende winkels en restaurants. Waarom? Omdat dit plein veel toeristen trekt. Dit plein is redelijk rechthoekig. Het is namelijk 120 meter lang en 90 meter breed. Het is 24/7 te bezoeken.

Dit plein wordt voor meerdere gelegenheden gebruikt. Om het plein heen vind je verschillende winkels, restaurants en cafés. Op feestdagen kan dit plein gebruikt worden voor evenementen, concerten, theatervoorstellingen en stierengevechten, het heeft hier allemaal plaatsgevonden.

Tegenwoordig vinden hier nog steeds verschillende evenementen plaats. Voorbeelden? De kerstmarkt, verschillende festivals en fashionweek. Elke zaterdag is hier standaard een markt.

De ‘postzegel- muntenmarkt’ wordt hier elke zaterdag gehouden. Meestal is dit in de middag klaar. Voor verzamelaars en handelaars is dit een ‘goede’ plek. Het is namelijk centraal gelegen en het plein is erg bekend. Hierdoor komen er veel mensen op af. 

Ook zijn er toeristen die geïnteresseerd kunnen zijn. Op het plein vind je een standbeeld. Op dit standbeeld zie je Koning Filipis III op een paard. Het beeld is gemaakt in 1616. Sinds het jaar 1848 is het standbeeld verplaatst. Vroeger zat midden op het plein een bakker. Op dit moment niet meer, gelukkig maar.

Dat was ook niet goed geweest met alle toeristen. Jaarlijks trekt dit plein honderdduizenden toeristen. Deze ‘toeristen’ zijn erg belangrijk voor de winkels, restaurants en cafés aan en dichtbij dit plein.

Ze zorgen namelijk voor een groot deel van de omzet. Komen hier geen toeristen meer? Dan zijn bijna alle bedrijven in deze buurt failliet. Een gedeelte van Spanje verdient vooral geld door het toerisme. Hier zijn de verschillende eilanden een goed voorbeeld van.

Almudena Kathedraal Spanje Madrid

Almudena Kathedraal

De ‘Santa Maria la Real de La almudena’ is de bekendste kathedraal in de Spaanse hoofdstad. De bouw begon al in de 16e eeuw. Wanneer de kathedraal klaar was? Dat was in 1883.

Uiteindelijk is de Kathedraal gewijd door ‘Paus Johannes de Paulus II’. Dit gebeurde op 15 juni 1993. Dit is nog niet zo lang geleden. Zeker niet, als je beseft, dat ze in 16e eeuw begonnen met bouwen.

Het koninklijk Paleis ligt naast deze kathedraal. Deze twee gebouwen moesten daarom in dezelfde stijl gebouwd worden. Dit is redelijk gelukt. De kathedraal ziet er fantastisch uit. De deuren van deze kathedraal zijn van Brons. Hoe het er van binnen uitziet? Fantastisch!  De plafonds zijn geschilderd en er hangen verschillende schilderijen. 

In deze kathedraal vind je een museum. Hier vind je verschillende spullen uit de geschiedenis van de Spaanse hoofdstad.  Wil je meer weten over de geschiedenis van deze stad? Bezoek dan dit museum! Meer leren, ga je zeker! Heb je vragen over één van de producten? Dan kun je dit aan de medewerkers vragen.

Wil je sowieso met een gids naar binnen? Dan is dit zeker mogelijk! Op het gebouw vind je verschillende torens. Als je op een afstand naar de kathedraal kijkt, ziet het er fantastisch uit.

Ben je in Madrid? En hou je van historie? Dan is een bezoek aan deze kathedraal, zeker een aanrader!

Fietsen door het centrum

Fietsen door het centrum is zeker een aanrader. In het centrum vind je verschillende ‘bijzondere’ en ‘mooie’ gebouwen. Wil je een fietstocht maken door het centrum van Madrid? Dan kun je dit het best met een gids doen. Waarom? Omdat je dan alle ‘mooie’ en ‘bijzondere’ plekken ziet van de Spaanse Hoofdstad.

Wat je allemaal te zien krijgt? Dat is vooral afhankelijk van de duur van de fietstocht. Mensen die een gids inhuren, doen dit voor een bepaalde tijd. Wil je met je gezin een gids inhuren? Dan ben je ‘relatief’ duur uit. Waarom? Omdat je met minder met moet betalen.

Ga je mee met een georganiseerde reis? Dan zitten dit soort uitjes er meestal bij in. Een groot voordeel! Meestal ben je dan een stuk goedkoper uit. Wil je alles zelf kopen? Dan betaal je de hoofdprijs. 

Begeleidt de gids nog 100 mensen? Dan ben je een stuk goedkoper uit. Ondanks je een stuk goedkoper uit bent, zie je nog steeds alles. Dit is een groot voordeel van een gids. Vooral als je met veel mensen bent, kun je de kosten goed dekken. Een toertocht door het centrum hoeft niet met de fiets, het kan ook met een elektrische step, een tuk-tuk of een bus.

Wij zouden met de fiets gaan. Waarom? Omdat je dan het goedkoopst uit bent, en je het meest wendbaar. Hierdoor kun jezelf bepalen waar je heen gaat. Huur je een tuk-tuk? Dit is vaak voor 1 of 2 uur. Deze moet je snel inleveren. Huur je fietsen? Dan kan dit per dag! Een toertocht door het centrum is aan te raden voor kinderen en volwassen. Iedereen ziet wel iets wat hij/zij mooi vindt.

Hou je van historie? En hou je ook van fietsen? Dan is fietsen door het centrum, zeker aan te raden! Dit soort bezienswaardigheden zijn vooral populair bij mensen die wat van de stad willen zien.

Er zijn toeristen die alleen maar willen winkelen. Deze mensen hebben niks aan een toertocht. Toch, zullen de meeste mensen dit wel leuk vinden.

Templo de Debod

De ‘Templo de Debod’ is een Egyptische tempel in Madrid. Deze tempel is gebouwd in de 4e eeuw v.Chr. Hiermee is de bezienswaardigheid al méér dan 2400 jaar oud! In 1968 heeft Egypte dit geschonken aan Madrid. Waarom? Als dank voor Spaanse ingenieurs die verschillende momenten gered hebben.

Dit is dé plek om foto’s te maken. Zeker, ‘s avonds! Het water weerkaatst, waardoor je mooie foto’s kunt maken. Het uitzicht is adembenemend! Van binnen is de tempel niet meer in goede staat. Wel, kun je nog verschillende dingen zien uit deze tijd.

Bezoek je deze bezienswaardigheid? Dan kun je meer leren over de cultuur van Egypte. Deze bezienswaardigheid is gratis te bezoeken. Veel mensen die op vakantie gaan naar Madrid, brengen hier geen bezoek aan.

Voor de ‘algemene’ toerist, is dit niet bekend genoeg. Mensen die vaker op vakantie gaan naar Madrid, bezoeken deze bezienswaardigheid, vaker.

Hou je van historie? Of wil je meer weten over de geschiedenis van Egypte? Dan is deze tempel, zeker een bezoekje waard! 

Musea Madrid

Musea 

In en rondom Madrid vind je verschillende musea. Wil je meer leren over de geschiedenis van Madrid? Dan moet je een musea bezoeken. Waarom? Omdat je hier veel ‘oude’ spullen vindt. Deze vertellen meer over de geschiedenis van de Spaanse hoofdstad. 

Voorbeelden van musea in Madrid? Nacional del Prado, Museo Thyssen-Bornemisza en Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Wat een kaartje kost? Tussen de 10 en 20 euro. De prijzen verschillen per musea. In elk museum is iets anders te zien.

Museo Nacional del Prado, is het beroemdste museum van Europa. Dit kunstmuseum vind je in de Spaanse hoofdstad. Wat je vindt in dit museum? Veel kunst en meer over de geschiedenis van de hoofdstad. 

Wat je er precies vindt? Meer dan 700 beelden, 2000 prenten, 5000 tekeningen, 1000 munten en 2000 voorwerpen. Als deze spullen, vertellen je meer over de Spaanse hoofdstad. Tegenwoordig vind je hier zelfs 8600 schilderijen. Deze schilderijen zijn meestal van Spaanse schilders. Voorbeelden hiervan?

Juan Bautista Maíno en Luis de Morales. De oppervlakte van dit museum is ongeveer 45.000 m2. Dit is erg groot, zeker voor een museum. Het werd gebouwd in opdracht van karel III. Jaarlijks ontvangt deze bezienswaardigheid miljoenen bezoekers. Minimaal 3 miljoen per jaar. Al deze bezoekers zijn erg goed voor de winkeltjes en restaurants in de buurt van deze bezienswaardigheid. Waarom? Omdat deze mensen ook moet eten, en ze het leuk vinden om een bezienswaardigheid mee te nemen.

De bouw begon in 1785. Uiteindelijk was het op 19 november 1819 klaar. Het heeft ruim 34 jaar geduurd.

Kabelbaan

Ben je niet bang? Hou je van uitdaging? En ben je in de buurt van Madrid? Dan kun je deze bezienswaardigheid, zeker bezoeken. Een kabelbaan door een groot bos. Wie wil dat nou niet? Wij zijn gelijk enthousiast! In deze bosrijke omgeving zijn meerdere dingen te doen. Voorbeelden hiervan? Er is een dierentuin en een attractiepark. Wat je er nog meer vindt? Verschillende restaurants.

Hoeveel precies? Zeven! Keuze genoeg, dus!   De kabelbaan is 2,5 kilometer lang. Het brengt mensen in 10 minuten van het grote park Casa de Campo naar Paseo. Dit kan ook omgekeerd.  De kosten? Een retourtje kost 6 euro en een enkeltje 4,50 euro. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis.

Stierenvechten Madrid

Stierenvechten

In Spanje is stierenvechten al eeuwen een traditie. Het wordt al heel lang gedaan, en er zijn verschillende stadions voor gebouwd. Ondanks het al eeuwen gedaan wordt, komen steeds meer mensen in op stand. Waarom? Omdat deze mensen het zielig vinden voor de dieren.

Ook gaat het regelmatig mensen. Het komt voor dat mensen gewond raken, ook vallen er regelmatig doden. Las Ventas is een ‘stierenvechten arena’. De bouw begon in 1922. Hiervoor werd er ergens anders gevonden. Hier was niet genoeg plaats, daarom hebben ze een nieuwe arena gebouwd.

Wat dit gebouw gekost heeft? 12 miljoen peseta’s! Dat is omgerekend maar 72.125 euro! De bouw werd afgerond in 1929. Hierna is deze arena 2 jaar niet gebruikt. Wanneer het voor het eerst werd gebruikt? Dat was op 17 juni 1931. De wedstrijd verliep niet volgens plan. Na de wedstrijd moest het stadion weer dicht. Waarom? Omdat het terrein te slecht was.

In de periode tussen 1936 en 1939 vonden hier geen wedstrijden plaatsen. Toen woedde er een Burgeroorlog in Spanje. Hierdoor werd ‘de nieuwe arena’ weer gesloten.

Gran via

‘Gran via’ is één van de bekendste, beroemdste en drukste gebieden van Madrid. Het is een erg populair winkelgebied. Wat je er ook vindt? Veel bioscopen en hotels. Je vindt hier veel winkels en restaurants uit het ‘hoge segment’. De prijzen zijn fors, er zijn veel toeristen en het is er altijd druk.

De toeristen die komen naar dit gebied zijn belangrijk voor de economie. Uiteindelijk moeten deze mensen slapen en eten. Vaak kopen ze (omdat ze op vakantie zijn) ook nieuwe kleren. Dit is goed voor de werkgelegenheid.

Ondanks er veel ‘bekende merken’ zijn gevestigd in dit winkelgebied, vind je er ook veel souvenirwinkeltjes en boetiekjes. De winkels zijn dus vooral gericht op toeristen. In dit gebied komen ook veel Madrileen. Uiteindelijk is het voor Madrid een belangrijk gebied. Veel mensen werken er, er is veel te doen en je vindt er veel winkels.

Toertocht met bus door Madrid

Hop-on Hop-off is een bekend bij toeristen. Dit zijn speciale ‘toeristenbussen’ die rijden langs verschillende locaties. Deze locaties zijn meestal bezienswaardigheden. Rij je mee met zo’n bus? Dan zie je de mooiste plekken van de stad. 

Wil je mee? Boek dan ver van tevoren. Doe je dit niet? Dan kan de bus al voor zijn. Je kunt via meerdere websites online reserveren. Je kunt ook fysiek een kaartje kopen. Echter, raden wij dit niet aan.

Bij de Hop-on Hop-off bussen, stap je uit bij verschillende monumenten, bezienswaardigheden of andere beroemde plekken. Je stapt uit, en ziet de mooiste plekjes van de stad. Het grote voordeel hiervan? Je ziet veel meer van de stad, en je hoeft je niet te focussen op de route.

Als je meegaat met een busreis ben je een dag verder. Meestal begin je s’ ochtends en ben je s’ avonds weer thuis. Wil je mee met dit soort bussen? Dan heb je geen keuze! Je moet mee met City Tour Madrid! Er is geen andere aanbieder. Deze bussen hebben de kenmerkende kleur ‘rood’.

Dit is erg herkenbaar! Een groot voordeel, als je het aan mij vraagt. Je gaat met een dubbeldekker. De bovenkant is helemaal open. Ga je in de zomer mee? En zit je boven? Zorg er dan voor dat je zonnebrand mee neemt.

Je zit namelijk de hele dag in de zon. Daardoor is de kans groot dat je verbrandt. De bussen rijden in de zomermaanden van 9:00 tot 22:00. In de zomer, rijden er ontzettend veel bussen. Elke 10 minuten komt er een nieuwe bus.

Je kunt tickets kopen voor één en twee dagen. Het prijsverschil is niet groot. Wat wij zouden doen? 2 dagen. Je bent dan een paar euro duurder uit, maar kan wel twee keer met de tocht mee. Wie wil je dat nou niet?

 

Conclusie

Madrid telt verschillende bezienswaardigheden. Voor iedereen is er wel wat te doen. Wat je het best kunt doen? Dat is toch wel een toertocht. Ga je met een toertocht mee? Dan zie je de mooiste plekken van de stad. Let op! Zit je bovenin? Smeer jezelf dan in met zonnebrand! Doe je dit niet? Dan verbrand je waarschijnlijk. 

 

Zit je bovenin? Dan zit je waarschijnlijk de hele dag in de zon. Dit is zeker niet goed voor je!